Litchi Frugt

Litchi er en lille pink, rund frugt med en tyk, pigget skræl. Frugten stammer fra det asiatiske træ Litchi chinensis og har en tydelig blomsterduft og smag, p.g.a. indholdet af en række terpener som rose oxid, geraniol og linalool –

Udgivet i

Te

Der findes en verden af forskellige teer og derved også mange forskellige aromaer. Den mest anvendte te i Danmark, er sort earl grey te, der har en duft af bergamotte. Det er især de smagsstoffer der hedder tanniner der giver

Udgivet i

Kork

Lugten af “kork” eller “prop” findes i nogle vine, hvor korkproppen har taget skade, i form af svampe- eller bakterieangreb. Svampe vil typisk give noter som jordslået, “kældernote”, paranødder og svampe. Visse bakterier kan skabe en reaktion mellem phenoler fra

Udgivet i

Meldug

Meldug er en ubehagelig, jordslået lugt af skimmelsvamp der findes som en off-note i nogle fødevarer, f.eks. som en fejl i vin. Meldugaroma i koncentreret form kan du bl.a. opleve hvis du tager en tur i Mønsted kalkgruber.

Udgivet i

Kaffe

Smagen og duften af friskbrygget kaffe er vældig populær – og utrolig kompleks. Der er både bitre, syrlige og søde grundsmage. Samtidig er der nuancer som spænder fra fine blomster- og frugtnoter over sødlige, vanille og karamelnoter til krydrede, brændte,

Udgivet i

Skatol

Skatol er årsag til den ubehagelige ornelugt i svinekød fra ikke-kastrerede hangrise. Skatol dannes i grisenes tarmflora under bakteriel omsætning af aminosyren tryptofan. Lugten er sødlig/kvalmende.

Udgivet i

Hvid Chokolade

Hvid chokolade består af kakaosmør, mælkepulver og sukker. Smagen er fed og sød, ofte med noter af vanilie

Udgivet i

Tobak

Duften af tørrede tobaksblade og cigaræsker (ikke lugten af tobaksrøg). Duften er sødlig,træagtig og fermenteret/lidt sur/syrlig.

Udgivet i

Stald

Udgivet i

Sød krydret

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev