Tomat

Tomater har friske, søde, grønne, syrlige og skarpe nuancer – samt lidt hø/coumarin og umami. Den kødagtige/umami smag er årsagen til at vi oftest forbinder tomaten med en grøntsag – selvom den botanisk set er en frugt.

Udgivet i

Sæbe

Udgivet i

Skaldyr

Udgivet i

Peanuts

Peanuts (jordnødder) fåes både rå og ristede, eventuelt saltede. Både rå og ristede peanuts indeholder en række pyraziner, som er med til at give den særlige smag – især ,-dimethyl pyrazin er karakteristisk for smagen. Der er identificeret smags- og

Udgivet i

Pistacie

Pistacienødden kendes for sin flotte grønne farve og karakteristiske smag. Smagen er mild, sød og en anelse parfumeret. Den flotte grønne farve, skyldes klorofyl, som giver farven til kimbladene.

Udgivet i

Stjerneanis

Den smukke stjerneformede stjerneanis har en karakteristisk aroma af lakrids, lidt røget og krydret. Smagen er en anelse bitter.

Udgivet i

Sesam

Den karakteristiske smag af sesamfrø. Sesam er et olieholdigt frø med en mild, sødlig og nøddeagtig aroma, som særligt udvikler sig, hvis frøene ristes på en tør, hed pande.

Udgivet i

Kardemomme

Kraftigt, sødt krydderi med noter af citrus, blomster, eukalyptus, fyrretræ, frugt og harpiks. Kendes fra krydderboller og varme hveder. Kemisk stammer de karakteristiske noter af fyrretræ og frugt fra alfa-terpinyl acetat, eucalyptus noten kommer fra eucalyptol og blomsternoterne fra blandt

Udgivet i

Karry

Karry er en krydderiblanding af mange forskellige kryddrier, bl.a. gurkemeje, spidskommen, muskat, peber m.fl. Eksempler: karryret, boller i karry. De mange smagsnuancer fremhæves ved ristning, hvorved Maillard reaktionen (mellem aminosyrer og sukkerstoffer) danner kemiske stoffer som furaner (med karamel, ristede

Udgivet i

Muskatnød

Smagen og duften af revet muskatnød indeholder både friske, fyrrenåle, blomster- og citrusnoter, samt varmende, træagtige noter. Terpinen–ol og det peberagtige stof myristicin er med til at give den karakteristiske dugt og smag

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev