Blodig

Karakteristika af råt, mørkt kød, let metallisk smag. Eksempel: Rå bøf

Udgivet i

Anis

Sød, aromatisk, krydret, lakridslignende note. Eksempler: Fennikel, anis frø, lakrids, kørvel, sødskærm. Stammer primært fra smagsstoffet anethol, som giver den karakteristiske lakridssmag.

Udgivet i

Animalsk

Flere dufte/smage kan betegnes som værende animalske, f.eks. hestestald, kostald eller får, men også sved, fedtet hår eller pels (f.eks. når man har striglet en hest), eller noter af fækalier, urin, kød, blod og fedt. Animalsk er en sødlig, fed

Udgivet i

Alkohol

Let, ren og kølende. Let brændende fornemmelse. Eksempler: Destillater, vin, rom, whisky. Alkoholerne er en kemsik stofgruppe. Den mest kendte alkohol – den vi i daglig tale kalder alkohol – er ethanol,  men der findes en lang række andre alkoholer.

Udgivet i

Umami

Dybde, fylde, kraftig eftersmag, smag af protein (glutamat) under nedbrydning; opvarmning, gæring, modning. Eksempler: Svampe, kødretter, helt modne tomater

Udgivet i

Sødt

Sød, ofte rund smag. Eksempler: Div. sukkertyper, sirup, honning, frugt, rodfrugter

Udgivet i

Astringerende

Udtørrende og sammensnerpende mundfølelse i mund og svælg. Eksempler: Te, og vin. Kemisk stammer effekten fra stofgruppen tanniner.

Udgivet i

Syre

Smag af citron-, mælke-, eller æblesyre. Eksempler: Citrus frugter, eddiker, syrnede mælkeprodukter

Udgivet i

Salt

Natriumclorid (bordsalt)

Udgivet i

Bitter

Effekt fra bitre ingredienser, pirrer smagsløgene, kan virke sammensnerpende. Eksempler: Kaffe, mørk chokolade, valnød, grape

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev