U – Å

u | v | Æ

Udtørrende -  At den trækker sig en smule sammen i munden og giver en udtørrende fornemmelse
Umami -  Dybde, fylde, kraftig eftersmag, smag af protein (glutamat) under nedbrydning; opvarmning, gæring, modning. Eksempler: Svampe, kødretter, helt modne tomater
Urter -  Urtemix, grøn. Eksempler: Basilikum, timian, oregano, rosmarin
Vanille -  Aromatisk mix af sødme, træ og mørke noter (Vanillin molekyle). Eksempler: Vanillestænger, vanillin
Varmende -  Varmende fornemmelse i mund og svælg. Visse honning typer, krydderier. Eksempler: chili og ingefær
Vildt -  Intens, ofte sødlig smag. Let smag af lever/indmad. Eksempler: Rådyr, hare, lam
Viol -  Den karakteristiske duft af viol er intens. Viol bruges ofte i parfumer, kosmetik og madlavning, og viol har længe været brugt i lægemidler
Voks -  Karakter af sæbe, nødder og fedt. Eksempler: Paraffin, stearinlys, bivoks, ostevoks
Æble -  Der findes hundredvis af æblesorter. Smag og konsistens varierer fra sort til sort, men påvirkes også af blandt andet dyrkningsklima, modenhed ved høst, lagring, serveringstemperatur og eventuel tilberedning. Man har identificeret over 400 smags- og duftstoffer i æbler - nogle giver karakteristiske æblenuancer, andre generelle frugtnoter, syrlighed, sødme, blomsternoter, nøddeagtige nuancer. Sommetider finder man nuancer af andre frugter, som pære (f.eks. i Early Golden Russett), banan, abrikos eller ananas. Det kan virke underligt, at et æble kan smage lidt af f.eks. ananas - men ananas indeholder også et hav af smags- og duft stoffer - omkring 290 forskellige - og æble og ananas har 100 af smags- og duftstofferne til fælles. Når man tilbereder æbler - f.eks. bager eller koger dem mildnes de friske, grønne nuancer og der opstår karamelagtige og "kogte"/marmeladeagtige nuancer.
Æblekerner -  Æblekerner har en bitter, let mandelagtig smag – som stammer fra cyanogen stoffer, der omdannes til benzaldehyd med karakteristisk duft af mandelessens.
Æg -  Aroma som kogt æg, æggeprotein, svovl. Eksempel: Hårdkogt æg

 

Fotokopier og prints fra denne hjemmeside er kun tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node eller InnovaConsult ApS. Print og kopiering skal ske inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Licens-/abonnementsbetalt adgang til hjemmesiden inkluderer ikke papirkopier/prints. 

Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev